torstai 21. tammikuuta 2016

LIKÖÖRIT

Liköörien valmistaminen

Liköörit ovat juomia joita ei voida valmistaa ilman sokeria. Sokerin määrä vaihtelee tuotteittain 70-480g/litra. Liköörien alkoholipitoisuus vaihtelee myös suuresti 15-55 tilavuusprosentin välillä. Sokerin lisäksi juoman maustamiseen tarvitaan marjoja, hedelmiä, yrttejä, mausteita tai niistä saatuja uutteita, tisleitä ja eteerisiä öljyjä. Näistä makua antavista raaka-aineista on peräisin suomessakin käytössä oleva liköörien ryhmittely:

1) marja-ja hedelmäliköörit
2) sitrusliköörit
3) yrtti-ja mausteliköörit 
4) punssi sekä fantasia-ja emulsioliköörit

Liköörit valmistetaan sekoittamalla perusalkoholi, sokeri ja mausteet. Sekoittamisen jälkeen väriä voidaan parantaa ja alkoholipitoisuutta laskea. Liköörit suodatetaan kypsytyksen jälkeen. Perusalkoholina käytettävä brandy, rommi, viski tai maustamaton viina antaa liköörille alkoholipitoisuuden. mutta lisäksi se tuo oman ominaismakunsa valmistuvaan likööriin. Yleisin käyetty perusalkoholi on väritön, sokeriton ja mauton väkevä alkoholijuoma, sillä makua antava aine tai mauste tulee siten paremmin esille valmiissa juomassa. 
Juoman makeuttamiseen käytetään pääasiallisesti ruokosokeria. Sokerin lisäksi tai tilalla voidaan käyttää vaahterasiirappia tai tärkkelyssiirappia. Kevytliköörien maukeus on saatu aikaan fruktoosilla.
Mauste tai pääasiakkusesti makua tai aromia antava raaka-aine antaa usein liköörille myös nimensä (banaanilikööri, minttulikööri jne). Toisaalta on myös monia liköörejä, joiden nimistä ei voi päätellä millä ne on maustettu (mm. dreambuie ja parfait amour).
Perusalkoholi, mausteet ja sokeri sekoitetaan usein isoissa teräksisissä astioissa. Tarvittaessa seos voidaan myös värjätään. 
Kypsyttäminen tehdään, jotta makuaineet tasaantuisivat ja sekoittuisivat toisiinsa ja liköörin maku harmonisoituisi. Kaikkia liköörejä ei ole tarpeellisia kypsyttää (emulsioliköörit) Kypsytettäviä likööreitä ovat yrtti-ja mausteliköörit. Jotta liköörissä ei olisi sameutta tai muutakaan mausteista irronnutta kiintoaineista, se on suodatettava. Liköörit tarjoillaan viilennettyinä likööri-tai cocktail-lasista vesilasin kanssa. Juomaryhmän juomia nautitaan myös avec-juomina kahvin kanssa ja juomasekoituksissa sekä käytetään jälkiruokien maustamiseen.

Marja-ja hedelmäliköörit

Nimensä mukaisesti nämä liköörit on maustettu marjoista ja hedelmistä saaduilla uutteilla ja mehuilla. Uutteet on saatu liottamalla marjoja alkoholi-vesiliuoksessa. Tämän likööriryhmän alkoholipitoisuus on alhainen 15-25 tilavuusprosenttia. Koska monen tämän ryhmän liköörien alkoholipitoisuus jää alle 22tilavuusprosenttiin, niitä voidaan kutsua miedoiksi likööreiksi. Tämän ryhmän liköörit pitäisi nauttia viilennettyinä puolen vuoden sisällä avaamisesta

Sitrusliköörit

Tämän ryhmän liköörit on maustettu sitrushedelmistä saaduilla uutteilla, tisleillä tai eteerisillä öljyillä. Näihin kuuluu appelsiini, mandariini, greippi, lime ja tietenkin sitruuna.Tässä yhteydessä mainittakoot kitkerän makuinen appelsiineihin kuuluva curacao, jonka nimeä käytetään yleisnimityksenä appelsiinillä maustetuista likööreistä. Bols, jonka nimi esiintyy oheisessa listassa, on hollantilainen, maailman vanhin likööreitä ja muitakin alkoholeja valmistava yritys. Lucas Bols aloitti alkoholien valmistamisen jo 1500-luvulla. 
Tunnettuja sitrusliköörejä:
- Cointreau: kirkas, ranskalainen, curacao-tisleillä maustettu, 40t-%
- Bols blue curacao: sininen, hollantilainen, curacao-tisleillä maustettu 21t-%
- Triple sec: Kirkas, suomalainen, curacao-tisleillä maustettu, 40t-%
- Mandarine Napoléon: Oranssinkeltainen, belgialainen, mandariinilikööri, 38t-%
- Grand Marnier Cordon Rouge: Ruskeankeltainen, ranskalainen, konjakkipohjainen, appelsiinitisleillä maustettu, 40t-%

Yrtti-ja mausteliköörit

Yrttiliköörien valmistamisessa mausteina käytetään erilaisia maustekasveista saatuja uutteita ja tisleitä. Tavallisimmin käytettäviä kasveja ovat basilika, kirveli, meirami, timjami, anis, fenkoli, salvia, kaneli, tilli, muskotti, kardemumma, vanilja, kahvi, tee ja manteli. Yrttiliköörit voidaan maustaa joko yhdellä mausteella, joka usein antaa juomalle nimensä, tai maustamiseen voidaan käyttää monia mausteita ja yrttejä. Sekoitus on usein valmistajan tarkoin varjelema salaisuus. Tämän ryhmän alkoholipitoisuudet vaihtelevat erittäin suuresti. Ryhmässä on sekä mietoja (20t-%) maustelikööreitä että erittäin alkoholipitoisia (55t-%) yrttiliköörejä. Usein maustelikööreissä on melko paljon sokeria, mutta yrttiliköörit ovat usein vähäsokerisia.
Tunnettuja yrttilikööreitä:
- Galliano: tärkeimmät 40 yrtistä ovat laventeli, anis ja vanilja, 30t-% italialainen.
-Bénédictine D.O.M.: Benediktiiniläismunkkien 27 yrtistä valmistama, ranskalainen, 40t-%.
- Drambuie: skotlantilainen yrtti-ja viskilikööri joka on maustettu hunajalla, 40t-%.
- Liquore Strega: Italialainen, keltainen, 70 kasvista valmistettu ja hunajalla maustettu, 40t-%.
- Licor 43 Cuarante y tres: Espanjalainen, vaniliinin tuoksuinen, 31t-%.
- Peppemint: Hollantilaisen Bolsin minttulikööri, valmistetaan White&Green versioina, 24t-%.
- Stroh: Itävaltalainen, tummanruskea, yrteillä ja rommilla maustettu, 40t-%.

Tunnettuja maustelikööreitä:
- Disaronno Amaretto: Karvasmantelilla ja aprikoosilla maustettu, italialainen, vaalean ruskea, 28t-%.
- Cacao: Kaakaolla maustettu, tummanruskea, suomalainen, 21t-%.
- Kahlua: Kahvilla ja vaniljalla maustettu, alunperin meksikolainen, sokeriruokoviinapohjainen, 26,5t-%.
- Jägermeister: Lakritsin makuinen, 56 kasvilla maustettu, saksalainen, 35t-%.
- Pisang Ambon: Banaaniarominen, hollantilainen, 21t-%.

Punssi sekä fantasia-ja emulsioliköörit

Tämä likööriryhmä muodostuu niistä likööreistä, jotka eivät kuulu mihinkään edellisistä ryhmistä. Joskus aikaisemmin nämä ovat olleet omia itsenäisiä likööriryhmiä, mutta nykyisin ne luokitellaan samaan ryhmään.
Kun puhumme tuntemastamme ruotsalaisten kehittelemästä punssista,  on sen sijaan kyse likööristä, joka on maustettu arrakilla. Arrakki tehdään laittamalla sokeriruokomelassia, keitettyä riisiä ja palmun mehua käymään. Sekaan lisätään vielä yrttejä ja juuria. Käynyt, yrteillä maustettu riisiviini tislataan sitten vähintään kaksi kertaa, jolloin saadaan noin 60-tilavuusprosenttinen alkoholi, arrakki. Punssi nautitaan liköörin tapaan kylmänä, tai ruotsalaisittain lämmitettynä. 
Emulsioliköörien raaka-aineena voi olla mausteiden, sokerin ja alkoholin lisäksi munankeltaista, kermaa tai kookosrasvaa. Ne ovat melko paksuja ja jäykkäjuoksuisia. Kermaa sisältävistä likööreistä tunnetuin on Bailey's Irish Cream. Kotimainen vastine sille on Primalcon valmistama Finn Cream. Kookosrasvaa sisältävistä tunnetuin on Malibu. Emulsioliköörit pitää ehdottomasti säilyttää viileässä, niiden säilytysaika on huomattavasti lyhyempi kuin muiden alkoholijuomien. Ne ovat mietoja alkoholijuomia. Jos likööriä ei ole voitu ryhmitellä mihinkään edellämainituista ryhmistä, se on fantasia likööri. Tunnetuin niistä on Parfait Amour.
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti