Katkerot ovat voimakkaasti maustejuurilla ja kuorilla maustettuja väkeviä alkoholijuomia. Niiden kehittäjinä menneinä vuosisatoina ovat olleet munkit. Katkerot on kehitetty alunperin lääkinnällisiin tarkoituksiin. Erilaiset ruoansulatusvaivat ovat olleet katkeroiden työkenttää. Vielä nykyäänkin jotkut saattavat ottaa vappupäivän aamun ongelmiin tilkan Fernet Brancaa.
Katkeroita valmistetaan erilaisilla uutteilla ja tisleillä. Mausteina käytetään muunmuassa: angelicanjuurta, aniksen siemeniä, badrian juurta, fenkolin siemeniä, inkivääriä, kanelinkuorta, kiinanpuu kuorta, koiruohoa, lakritsijuurta, muskottipähkinää, pippureita, pomeranssia, raparperin juurta, sahramia, sitruunan kuorta, tonkapapua, vaniljaa, sekä hedelmiä ja marjoja.
Katkerojen valmistuksessa esimerkkinä kerron kuuluisan saksalaisen mahakatkeron Underbergin valmistuksesta sen pääpiirteittäin. Sen perustana toimii puhdas 96t-% alkoholi, joka laimennetaan lähdevedellä ja maustetaan sen jälkeen sekä yrteillä, että mausteilla jotka ovat peräisin yli neljästäkymmenestä eri maasta. Sekoitusta haudutetaan 50 asteen lämmössä terässäiliöissä seitsämän viikkoa. Jonka jälkeen se varastoidaan vanhoihin tammitynnyreihin puoleksi vuodeksi ennen suodatusta ja pullotusta. Underberg on 44t-%, maultaan karvas juoma, jossa maistuu selvästi myös lakritsi ja fenkoli. Underbergiä myydään 2cl:n minipulloissa, noin 300 miljoonaa pulloa vuodessa.
Katkeroiden luokittelu
A. Raaka-aine luokitus
1. Hedelmäkatkerot (fruit bitters)
- Maku hedelmistä
2. Maustekatkerot (aromatic bitters)
- Maku mauste sekoituksista
B. Käyttötarkoituksenmukainen luokitus
1. Mahakatkerot
- Mahakatkerot ovat erittäin voimakkaasti maustettuja
- Sisältävät 35-45t-%
- Tarjoillaan huoneenlämpöisinä on the rocks-tai snapsilasista.
- Käytetään myös juomasekoitusten ainesosana.
- Tunnetuimpia mahakatkeroita: Saksalainen Underberg ja Italialainen Fernet Branca
2. Maustekatkerot
- Mahakatkeroitakin voimakkaammin maustettuja
- Käytetään juomasekoitusten mausteena, ei nautita laseittain.
- Tunnetuin: Trinidadilainen Angostura Aromatic Bitters
3. Grogikatkerot
- Miedommin maustettuja makeita seurustelujuomia
- Sisältävät noin. 21t-%
- Tarjoillaan usein pidennettynä soodalla tai tuoremehulla, ti sellaisenaan on the rocks lasista.
- Tunnetuimpia grogikatkeroita: Suomalainen Champion, Suomalainen Carillo, Italialainen Campari.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti