Amerikkalainen viski
Amerikkalainen viski valmistetaan käyneistä ruis-ja maissimäskeistä kolonnitislaus menetelmällä ja kypsytetään tammiastioissa. Bourbon-viski nimitystä voidaan käyttää, jos raaka-aineistä vähintään 51% on maissia ja viski on kypsytetty sisältä poltetuista tammitynnyreissä. Jos viskistä 51% on ruista, kutsutaan sitä ruisviskiksi. Viskisekoituksessa puolestaan ei tarvitse olla kuin 20% straightviskiä ja muu osa voi olla neutraalia väkiviinaa tai muita viskejä.
Bourbonviski
Bourbon on tunnetuin amerikkalainen viskilaatu. Bourbon-viskin valmistus eroaa olennaisesti esimerkiksi skotlantilaisten viskien tuotannosta. Pääasiallisena viljalajina bourbonissa käytetään maissia. Viskiä kypsytetään uusissa tammitynnyreissä, joiden sisäpinta on poltettu.Tämä antaa viskille hedelmäisen, hieman makean ja vaniljaisen maun. Jos viskissä on maissia yli 80%, kutsutaan sitä maissiviskiksi. Bourbon-viskin korkein alkoholipitoisuus on määritelty lailla, kuten myös se että "Straight Bourbon" viski pitää kypsyttää vähintään 2 vuotta uudessa tynnyrissä, joka on tehty hiilletystä amerikkalaisesta tammesta. Jim Beam Bourbon kypsytetään vähintään 4 vuotta tynnyreissä, jotta se saa suositun, täyteläisen ja pehmeän makunsa. Uusista tynnyreistä tulevan makeuden sekä maissin hedelmäisyyden yhdistelmä tekee siitä loistavan pohjan juomasekoituksiin. Klassiset drinkit, kuten Whiskey Sour, Mint Julep, ja Old Fashioned sekoitetaan enimmäkseen Jim Beamista.
Kanadalainen viski
Kanadalaiset viskit valmistetaan amerikkalaisten tapaan. Lain mukaan ne on valmistettava kokonaan kanadassa, mutta niitä voidaan pullottaa myös muualla. Ne tehdään monesta viljasta: rukiista, ohrasta, vehnästä ja tietenkin maissista. Kanadalainen viski valmistetaan myös kolonnitislauksella. Kypsytysaika on vähintään kolme vuotta tammitynnyrissä. Kypsytyksessä käytetään entisiä bourbon-,sherry-ja brandytynnyreitä sekä uusia sisältä poltettuja tynnyreitä. Kanadalainen viski on kevyttä ja pehmeää eikä siinä ole savun makua. Tunnettuja merkkejä ovat Canadian Club, Canadian Mist ja Seagram's V.O.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti