Skotlantilainen viski
Mallasviski valmistetaan ohrasta, joka mallastetaan eli kuivataan turvesavussa, jolloin viski saa sille luonteenomaisen savunmaun. Mallastettu ohra mäskätään ja sen annetaan käydä. Mäski tislataan pannutislauslaitteessa vähintään kahteen kertaan. Valmiissa mallasviskissä on voimakas savun-ja viljan maku.
Jyväviski valmistetaan vehnästä, ohrasta ja maissista. Koska jyväviskiin käytetään mallastamatonta viljaa, siihen ei tule savun makua toisinkuin mallasviskeihin. Viljalajikkeet mäskätään, ja annetaan käydä. Sen jälkeen se tislataan kolonnitislauslaitteessa ja kypsytetään tammitynnyreissä vähintään kolme vuotta.
Sekoite-eli blended-viski tarkoittaa eri-ikäisten ja makuisten mallasviskien ja jyväviskien sekoitusta. Niihin käytetään valmiiksi vanhennettuja ja kypsytettyjä viskitisleitä; eri tisleet sekoitetaan yhteen isoissa sammioissa, joissa niiden annetaan jonkin aikaa tasoittua ennen niiden pullotusta.
Tavallisiin blended viskeihin käytetään pääasiassa jyväviskejä, mallasviskejä lisätään lähinnä mausteeksi. Pure malt -viskit on sekoitettu pelkästään mallasviskeistä, pure grain -viski jyväviskeistä. Single malt -viskit sekoitetaan yhden tislaamon eri mallastisleistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti