Rommit
Rommi valmistetaan joko sokeriruo’osta puristetusta nesteestä tai sokerinvalmistuksen yhteydessä jäljelle jääneestä melassista.Rommin tislauksessa käytetään joko pannutislausmenetelmää tai jatkuvan tislauksen menetelmää eli kolonnitislausta riippuen millaista rommia halutaan valmistaa.Yleensä vaaleat rommit valmistetaan kolonnitislausmenetelmällä ja tummat pannutislataan. Tislauksen jälkeen rommi on raa'an ja tulisen makuista. Sen vuoksi rommi yleensä ikäännytetään, useimmiten tammitynnyreissä, jolloin sen maku muuttuu pehmeäksi ja hienommaksi. Ikäännyttäminen voi viedä yhdestä vuodesta kolmeenkymmeneen tai jopa kauemmin. Ikäännyttämisen aikana rommista tulee ensin kullanväristä ja myöhemmin tummemman ruskeaa. Useimmat rommit ovat sekoituksia, joskus sekoitetaan jopa 20 erityyppistä rommia. Eri rommilaatujen ja -erien yhdistäminen tuottaa tasalaatuista rommia. Sekoittamisen jälkeen rommin annetaan olla vielä jonkin aikaa tynnyrissä ennen laimentamista ja sen pullotusta.
Erilaisia rommilaatuja:
- Vaaleat rommit: ovat rommeja, joita ei ole tislauksen jälkeen ikäännytetty ollenkaan tai hyvin vähän. Näitä käytetään lähinnä drikkien pohjana. Esim. ginin voi drinkkiresepteissä yleensä korvata suoraan vaalealla rommilla. Rommia ei kuitenkaan voi käyttää samalla tavalla neutraalina pohjana, kuin esimerkiksi vodkaa. Daiquiri ja Mai Tai ovat esimerkkejä tunnetuimmista rommidrinkeistä.
- Kultaisia rommeja: on ikäännytetty lyhyen aikaa, noin kahdesta vuodesta neljään vuotta. Niitä voi nauttia joko jäillä kuten viskiä, tai esim. kuumissa rommijuomissa, kuten rommitoteissa. On myös huomattava, että ranskalaisen tradition rommit ovat usein myös hyvin vaaleita väriltään, vaikka niitä onkin saatettu ikäännyttää hyvinkin pitkään.
- Ikäännyttämättömät tummat: rommit ovat halpoja rommeja joita ei olla ikäännytetty ja jotka saavat värinsä lähinnä karamelliväreistä ja makunsa eri mausteista ja makeutusaineista. Näitä rommeja käytetään lähinnä drinkeissä.
- Tummat rommit: eli premium-rommit. Näitä rommeja on ikäännytetty neljästä vuodesta ylöspäin ja niissä rommin maku alkaa olla parhaassa terässään, erityisesti iän lähestyessä 10 vuotta. Näitä rommeja käytetään harvoissa cocktaileissa ja ne tuleekin nauttia yleensä sellaisenaan aromilasista siemailemalla. Tummiin rommeihin usein lisätään poltettua sokeria väriaineeksi.
- Yksittäistisleet: ovat sekoittamattomia rommeja.
- Korkeaprosenttiset rommit: ovat yleensä vaaleita, vain hieman vanhennettuja, ja pullotettu noin 75-prosenttisina.
- Maustetut rommit: Nykyään on olemassa useita rommeja, joita on maustettu erilaisilla hedelmämauilla, kuten banaanilla, ananaksella taikka eri sitrushedelmillä. Nämä ovat usein vaaleita rommeja ja niiden maku sopii hyvin eri drinkkeihin pohjaksi. Rommeja on maustettu myös eri maustein, kuten kanelilla ja muskotilla. käytetään etenkin juomasekoituksissa. Maustettu rommi tosin ei ole varsinaisesti rommia, vaan luokitellaan maustetuksi viinaksi.
- Korkean alkoholiasteen rommit ovat rommeja, jotka on pullotettu suunnilleen alkuperäisessä tislausvahvuudessaan. Esimerkiksi Bacardi 151 on korkean alkoholiasteen rommi (asteluku 151 tarkoittaa n. 75,5 % rommia). Näitä rommeja ei ole tarkoitettu nautittavaksi sinällään ja niitä käytetään yleensä esim. ruokien liekityksessä.
Hei Ida!
VastaaPoistaOlet tehnyt todella perusteellista työtä ja uskon, että olet oppinutkin tällä työskentelytavalla paljon. Tuota rommi-tekstiä lukiessani tuli mieleeni, että Navy Jerry's niminen ravintola, joka on erikoistunut rommeihin voisi sopia sinulle. He ovat erikoistuneita rommeihin, mutta baarissa myös osaamista juomasekoituksista. Baarissa rento ja mukava tunnelma ja jos on itse innokas, niin saa kyllä hyvää oppia.
Jatka blogin kanssa samaan malliin.
T. Laura